RETSEPTIBLOGI

 

  

Justkui oleks nagu pitsa, aga ei ole ka!

09. jaanuar 2014
Tegelikult on tegu ahjus krõbedaks küpsetatud lavašiga, millele on määritud laimi-toorjuustukreem ja selle peale laotud mesised sibularattad, suitsulõhe, värsked ürdid ja erinevaid värskelt jahvatatud pipraid. Aseta lavašš koos terava noaga laua keskele, nii et sööjad saaksid ise soovitud suurusega kolmnurkasid ampsamiseks lõigata. Selle mõnusa krõbeda ampsu valmistamisel ei ole fantaasial piire: kasuta serrano sinki, krevette, suitsukana jms koos erinevate värskete köögiviljadega nagu avokaado, paprika ja rukola. Peale võid riivida ka parmesani ja kasutada erinevaid värskeid ürte tillist basiilikuni.

 

 külm pitsa.jpg

Kogus: ca 20x30 cm suurune ristkülik, 6-8le sööjale

Valmistamise aeg:  4 minutit ahjus + 15 minutit

Krõbe lavašš:
150 grammine lavašš
0,5 sl oliiviõli

Laota lavašš lauale ja voldi külgmised ümarad ääred sissepoole ja murra lavašš keskelt pooleks, nii et tekiks ca 20x30 cm suurune ristkülik, mille üks külg jääb ümar. Pintselda lavašši kergelt õliga. Küpseta 220 kraadi juures 3-4 minutit. Jälgi ise kõrval, et ära ei kõrbeks, sest lavašš küpseb ruttu. 

Laimi-toorjuustukreem:
150 g toorjuustu
2 sl Provansaal majoneesi
0,5-1 tl riivitud laimikoort
1 sl laimi mahla
soola

Tõsta toorjuustu ja majonees kaussi. Riivi juurde laimi koor ja pressi laimist mahl. Sega kahvliga kohevaks kreemiks. Maitsesta soolaga. 

Mesised sibularattad:
1 väike sibul
1 tl mett
1 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
soola

Lõika sibul hästi õhukesteks viiludeks ja pane kaussi. Vispelda omavahel õli, palsamiäädikas ja mesi ning sega sibulatega. Raputa peale natuke soola ja sega uuesti läbi. Jäta seisma. Hea on, kui sibularattad saavad enne serveerimist tunnikese marineerida, aga kui selleks ei ole aega, siis võib neid ka kohe kasutada. 

Kate:
100 g külmsuitsu lõhefileed
värsket tüümiani 
erinevaid värskelt jahvatatud pipraid

Määri küpsenud ja jahtunud lavašile toorjuustu-laimikreem, lao peale sibularattad, külmsuitsu lõhefilee viilud ja tüümianioksad. Kõige peale raputa piprasegu ja pigista laimist värsket mahla. 

 

Retsept ja foto: Andra Kalda (retseptikas.blogspot.com)

Jälgi meid ka Facebookis: www.facebook.com/Tarplani